Sierpień to doskonały czas na wzbogacenie swoich posiłków o dodatkowe cenne składniki odżywcze. Szpinak jest jednym z warzyw najbardziej bogatych w wartościowe dla organizmu witaminy. Ta zielona roślina sprawia, że ciało staje się zdrowsze i bardziej odporne na wszelkiego typu choroby. Szpinak ma szerokie działanie na ciało człowieka. Korzystnie wpływa na zapracowane i zestresowane osoby, jak również te zmagające się z pewnymi dolegliwościami. Szpinak bogaty jest w magnez, który świetnie uzupełnia niedobory po kolejnej wypitej kawie. Dzięki wysokiej zawartości żelaza prawidłowo funkcjonuje proces tworzenia się czerwonych krwinek, dzięki czemu nie występują problemy z niedokrwistością czy anemią. Szpinak zawiera ponadto antyoksydanty, wspomagające odporność, tym samym zapobiegając wszelkiego typu infekcjom. Liczne mikroelementy korzystnie wpływające na prawidłowe funkcjonowanie organizmu sprawiły, że człowiek zaczął doceniać szpinak jako cenne źródło zdrowia. Stąd też powstały niemniej liczne sposoby przyrządzania potraw ze szpinakiem w roli głównej. Z liści tej zielonej rośliny można stworzyć zarówno zupę, drugie danie, jak i sałatkę. Ponadto można wykorzystać go jako dodatek do zapiekanki czy naleśników. Pomysłów na szpinak jest mnóstwo, przede wszystkim zależą one od dań jakie preferują domownicy. Watro zaznaczyć, iż zielony kolor tego warzywa wyraziście zaznacza się na potrawie, nadając jej dodatkowych walorów estetycznych. Zatem szpinak zyskuje w tym roku na swojej wartości.
[Głosów:0 Średnia:0/5]