Nasiona lnu od dawna są wykorzystywane w naturalnej medycynie. Ludzie nie umieli jeszcze nazywać substancji, jakie w nich są, ale doskonale znali ich wpływ na organizm, i umieli zastosować w wielu przypadkach. Już starożytni Grecy i Rzymianie zalecali stosowanie siemienia lnianego do leczenia problemów z przewodem pokarmowym, i po dziś dzień jego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Obecnie znacznie częściej wykorzystywany jest olej lniany zamiast całych nasion. Tłoczy się go na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie pożądane właściwości, i jest niezastąpionym dodatkiem do różnych potraw. Nasiona lnu zawierają go prawie połowę, a większość oleju stanowią tak bardzo potrzebne kwasy omega-3, regulujące poziom cholesterolu w organizmie. Głównym zadaniem tych kwasów jest obniżanie złego cholesterolu i zwiększanie zawartości tego dobrego. Ale tłuszcze biorą też udział w symulowaniu licznych procesów życiowych, stanowią też podstawowy budulec komórek, stąd też dostarczenie ich w odpowiedniej ilości ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowia. I właśnie olej lniany jest jednym z najlepszych naturalnych pokarmów pod tym względem, szczególnie że jego działanie powiększa dodatkowo witamina E. Olej lniany jest coraz szerzej wykorzystywany do przygotowywania różnych posiłków, na nim też oparta jest dieta dr budwig. Dieta ta ma w założeniu dostarczyć organizmowi pokarmy bogate w błonnik, tłuszcze omega-3 oraz antyoksydanty. Osoby ją stosujące muszą wykluczyć wszelkie formy cukru, a także masła, margaryny i oleje. Jedynym dopuszczalnym olejem jest właśnie ten wyciśnięty z nasion lnu, z tego powodu że jest najzdrowszy spośród używanych przez ludzi tłuszczów. Tak naprawdę zalecenia dr Budwig to nie tylko sama dieta, ale cały styl życia, mający wykorzystać z natury to co najlepsze, eliminując jednocześnie szkodliwe rzeczy. W założeniach dieta ta pomaga przy wielu chorobach, takich jak nowotwory, cukrzyca czy problemy skórne, oczywiście pod warunkiem że będzie kompleksowo stosowana.
[Głosów:0 Średnia:0/5]