Myśl o suto zastawionym wigilijnym stole jest dla części z nas naprawdę nieznośna. Tłuste i kaloryczne potrawy wigilijne coraz częściej chcemy zastąpić bardziej zdrowymi i lekkostrawnymi potrawami. Czy można tradycyjne potrawy wigilijne przygotować w lżejszej wersji, która zbytnio nie obciąży naszego żołądka? Jak rozsądnie przegotować się do wigilijnej kolacji?
Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się:
- płatki jaglane – jak wykorzystać je do przygotowania potraw na Wigilię?
- Boże Narodzenie bez nadmiaru kalorii- czy można „odchudzić” potrawy wigilijne?
- Czy można zastąpić z sukcesem kulinarnym majonez jogurtem naturalnym?
- Pierogi wigilijne w wersji mniej kalorycznej- jak je przyrządzić?
Szczególnie osoby borykające się z nadmiarowymi kilogramami martwią się, jak przetrwać wigilie i jak przeżyć święta przy bogato zastawionym stole. Na szczęście coraz częściej, decydujemy się na święta w wersji light. Tradycyjne składniki używane do przygotowania wigilijnych potraw, łatwo możemy zastąpić innymi zdrowszymi składnikami. Z powodzeniem do zdrowych wigilijnych potraw nadadzą się zdrowe i pożywne płatki jaglane , mąkę orkiszową. Możemy być naprawdę zaskoczeni, jak wiele składników niskokalorycznych nadaje się do przygotowanie potraw na wigilię.
Mniej kaloryczne dania wigilijne- jak urządzić zdrowe święta?
Dania wigilijne dla osób będących na diecie są naprawdę pyszne. Do ich przyrządzenia warto wykorzystać zdrowe składniki takie jak soczewica brązowa czy kasza jaglana. Dzięki takim składnikom jak soczewica bigos świąteczny będzie mniej kaloryczny. Warto pamiętać, że soczewica to doskonały zamiennik mięsa. Równie pysznie bez mięsa a z soczewica lub innym wegetariańskim nadzieniem pierogi wigilijne smakują doskonale. Podobnie jak sałatka jarzynowa z jogurtem naturalnym zamiast tradycyjnego majonezu. Zmiany w menu wigilijne kolacji będą więc nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Zdrowe potrawy wigilijne – gdzie znajdziemy zdrowe przepisy na wigilię
Marzysz o zdrowych świętach? Poszukaj w Internecie zdrowych przepisów na święta. Blogi kulinarne dedykowane wegetarianom, weganom czy osobom na diecie, obfitują w przepisy wigilijne o małej kaloryczności.
Jeśli jednak nie mamy odwagi na aż tak duże zmiany, możemy zastosować mniej radykalne kroki. Na przykład zamiast majonezu warto wykorzystać jogurt naturalny, a do bigosu zamiast mięsa dodać albo chudą szynkę, albo wspomnianą już soczewicę. Jeśli chodzi o świąteczne ciasta, można zjeść ich mniej, bo tradycyjne przepisy trudno będzie „odchudzić” bez obaw czy ciasto świąteczne na pewno się uda. Jednak święta to także czas na eksperymenty, możemy wykonać ciasto ze zdrowych składników takie jak jagielnik czy ciasto czekoladowe z cukinii. W sytuacji, kiedy jesteśmy na bardzo rygorystycznej diecie suszone owoce mogą nam z powodzeniem zastąpić tradycyjne ciasta świąteczne.