Czym różnią się ciasta kataifi i filo

W kulinarnym świecie Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego królują dwa wyjątkowe ciasta – kataifi i filo. Choć oba służą do przygotowania słodkich i słonych specjałów, różnią się od siebie pod wieloma względami. Kataifi zachwyca swoją unikalną, nitkowatą strukturą, podczas gdy filo urzeka delikatnością cieniutkich, prawie przezroczystych listków.

Filo

Filo to ciasto delikatne i uniwersalne. Składa się z cieniutkich, prawie przezroczystych arkuszy, które powstają przez rozwałkowywanie ciasta z mąki, wody i niewielkiej ilości oliwy lub octu. Ze względu na swoją delikatność, ciasto filo wymaga szybkiej pracy i zabezpieczenia przed wysychaniem. Można je wykorzystać do przygotowania zarówno słodkich, jak i słonych potraw. Idealnie sprawdza się w baklawie, tartach, pierogach i spring rollsach.

Jego neutralny smak pozwala na swobodne eksperymentowanie z różnorodnymi nadzieniami, a cienkie warstwy, posmarowane masłem lub oliwą, po upieczeniu stają się chrupiące i złociste.

Ciasto filo jest podstawą wielu tradycyjnych dań w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej, takich jak:

  • Börek (różne warianty, np. z serem, mięsem, szpinakiem);
  • Tiropita (placek z serem);
  • Spanakopita (placek ze szpinakiem);
  • Bougatca (ciasto z kremem budyniowym);
  • Kreatopita (placek z mięsem).

Kataifi

Kataifi to ciasto o niezwykłej teksturze, przypominającej gęstwinę cienkich nitek makaronu. Powstaje przez przeciskanie ciasta z mąki i wody przez sita. Dzięki temu po upieczeniu staje się wyjątkowo chrupiące i kruche. Idealnie nadaje się do słodkich wypieków, zwłaszcza do baklawy, gdzie jego nitki otulają orzechowe nadzienie i nasiąkają słodkim syropem. Bez ciasta kataifi nie da się przygotować dubajskiej czekolady.

Doskonale absorbuje syropy i inne nasączenia, dzięki czemu każdy kęs przygotowanych z niego deserów jest intensywnie słodki i wilgotny. Dodatek przypraw, takich jak cynamon, goździki czy kardamon, dodatkowo wzbogaca smak ciasta. Warto wspomnieć, że kataifi jest szczególnie popularne w Grecji, Turcji i na Bliskim Wschodzie. W Turcji ciasto to nazywane jest kadayıf.

Kataifi swoją niezwykłą chrupkość zawdzięcza prostej recepturze: mąka, woda, tłuszcz i szczypta soli. Te same składniki znajdziemy w cieście filo, jednak efekt końcowy jest zupełnie inny. Czy zatem kataifi i filo to to samo? Otóż tak, z tą różnicą, że kataifi to ciasto filo formowane w cienkie nitki, a nie pozostawione w formie płatów. To właśnie ten sposób obróbki nadaje kataifi wyjątkową teksturę.

Gdzie kupić ciasta filo i kataifi oraz jak je przechowywać?

Gdzie kupić ciasta filo i kataifi

Zarówno kataifi, jak i filo można znaleźć w specjalistycznych sklepach z żywnością śródziemnomorską i bliskowschodnią, w większych supermarketach oraz w sklepach internetowych. Zachęcamy również sprawdzić ofertę na www.tortynabema.pl. Tu ciasta filo i kataifi przygotowują doświadczeni cukiernicy. Większa jego część przeznaczona jest do przygotowania deserów bezpośrednio w cukierni, a część jest sprzedawana, by klienci mogli dokonać eksperymentów kulinarnych na własnej kuchni.

Mrożone ciasto należy przechowywać w zamrażarce, a przed użyciem rozmrażać powoli w lodówce. Rozmrożonego ciasta nie wolno ponownie zamrażać. Otwarte ciasto filo należy szczelnie owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce.

[Głosów:0    Średnia:0/5]