Czym jest nietolerancja laktozy?

Nietolerancja laktozy to częsta dolegliwość zarówno wśród dzieci jak i osób dorosłych. Powodowana jest brakiem aktywności laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy: cukru złożonego zawartego w mleku i jego przetworach.

Nietolerancja laktozy i jej rodzaje

Na nietolerancję laktozy cierpią osoby, których organizm nie produkuje laktazy: enzymu trawiennego odpowiedzialnego za rozkładanie cukru złożonego, jakim jest zawarta w mleku i nabiale laktoza, do postaci prostych: glukozy i galaktozy. Z reguły mamy do czynienia z trzema rodzajami tej przypadłości. Wrodzona nietolerancja laktozy występuje u niemowląt już od pierwszych dni życia i jest efektem wady genetycznej. Pierwotna nietolerancja występuje po spożyciu nawet niewielkiej ilości mleka lub jego przetworów, z kolei wtórna pojawia się jako efekt przebytej choroby lub terapii antybiotykami i może mieć charakter odwracalny.

Dieta dla osób nietolerujących laktozy

U osób cierpiących na nietolerancję laktozy spożycie produktów mlecznych powoduje przykre dolegliwości, przede wszystkim do nadmiernej produkcji gazów, które z kolei wywołują kolki, wzdęcia i bóle brzucha, a czasami także wodniste biegunki. W większości przypadków zmiana diety na eliminacyjną, która wyklucza mleko i jego przetwory, pozwala w zupełności uporać się z problemami. Osoby nie tolerujące laktozy powinny unikać świeżego mleka i jego przetworów, takich jak masło, śmietana, maślanka czy bita śmietana. Warto pamiętać, że pochodne mleka znajdują się także w niej oczywistych produktach, takich jak kremy do tortów na bazie śmietanki, lody, torty i inne desery, ptasie mleczko i kremy budyniowe, a także majonez i oparte na nim sosy i potrawy takie jak naleśniki. Laktoza jest także obecna w otoczkach niektórych leków w postaci drażetek, a także w niektórych syropach. Warto uważnie czytać etykiety opakowań, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości.

Jak sobie radzić w nietolerancji laktozy?

Dieta eliminacyjna może być szczególnie trudna do utrzymania w przypadku dzieci, które często nie rozumieją, dlaczego nie mogą spożywać produktów takich jak ich rówieśnicy, np. słodyczy, a ich zapotrzebowanie na wapń jest większe ze względu na rozwijający się układ kostny. Wskazane jest szukanie alternatywnych źródeł wapnia, takich jak ryby, orzechy, migdały, a także rośliny strączkowe i ich przetwory, w tym mleko sojowe. Warto stosować preparaty takie jak Latopic, który posiada w składzie specjalnie dobrane szczepy bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają trawienie laktozy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]