Alergie pokarmowe u dzieci są konsekwencją niewykształconego w pełni układu odpornościowego. Najczęściej objawiają się one wysypką i towarzyszącym jej świądem, obrzękiem gardła i wymiotami. Do produktów, wywołujących alergię pokarmową u dzieci można zaliczyć: mleko i nabiał, jajka, orzechy, ryby, zboża oraz niektóre owoce.

Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na produkt spożywczy. Szczególne często dotyka ona dzieci, ponieważ ich system odpornościowy nie jest w pełni wykształcony. Niekiedy alergia pokarmowa mija samoistne po 3. lub 5. roku życia dziecka.

Objawy alergii pokarmowej u dzieci

Objawy alergii pokarmowej u dzieci są uzależnione od stopnia jej intensywności oraz od alergenu, czyli składnika diety, który jest odpowiedzialny za nieprawidłową reakcję organizmu. Bardzo rzadko symptomy alergii pojawiają się przy jednorazowym spożyciu produktu. Najczęściej do nadwrażliwości dochodzi w wyniku wielorazowego kontaktu z nim. Leczenie alergii w głównej mierze uzależnione jest od objawów i rodzaju alergenu. Uczulenie na produkty spożywcze wywołuje symptomy ogólnoustrojowe zarówno na skórze, jak i ze strony układu pokarmowego i oddechowego. Wśród najczęstszych objawów alergii pokarmowej u dzieci należy wymienić: wysypkę oraz towarzyszący jej świąd i pieczenie, obrzęk gardła i języka, wymioty, biegunkę oraz nieprawidłowy oddech. W cięższych przypadkach nadwrażliwości pojawiają się: podwyższona temperatura ciała, zaburzenia świadomości oraz spadek ciśnienia tętniczego.

Rozpoznanie alergii pokarmowej u dzieci

Alergie pokarmowe u dzieci najczęściej pojawiają się wówczas, gdy do ich codziennej diety wprowadzane są nowe produkty. Dlatego tak bardzo ważne jest, żeby robić to stopniowo i przy tym dokładnie obserwować reakcję organizmu. Z kolei nadwrażliwość u niemowląt, karmionych mlekiem naturalnym, na niektóre produkty spożywcze (w tym szczególności mleko krowie i jaja) wiąże się z dietą matki. Wobec tego podstawą w rozpoznaniu alergii pokarmowej u dzieci jest obserwacja rodziców oraz konsultacja pediatry. U dzieci powyżej 1 roku życia można wykonać testy alergiczne.

Najpopularniejsze alergeny pokarmowe

Alergia pokarmowa u dzieci najczęściej wiąże się ze spożywaniem takich produktów, jak:

  • mleko, pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (zazwyczaj mija samoistne po 1. roku życia dziecka),
  • jajka, które są jednym z najczęstszych alergenów u dzieci. Uczulenie na ten produkt spożywczy wiąże się z koniecznością wyeliminowania wszystkich produktów z tym składnikiem, w tym przede wszystkim: makaronów, pierogów, ciast,
  • ryby, w tym szczególności: dorsz, makrela, śledź i łosoś,
  • owoce, w tym zwłaszcza cytrusowe i truskawki. Dotyczy to również soków z ich dodatkiem.

Leczenie alergii pokarmowej u dzieci

Leczenie alergii pokarmowej u dzieci polega przede wszystkim na wyeliminowaniu z ich diety produktów, wywołujących nieprawidłową reakcję organizmu. Zaleca się również stosowanie preparatów, łagodzących objawy alergii, np. maści na wysypkę czy leków przeciwhistaminowych.

[Głosów:1    Średnia:5/5]