Odporność u dzieci

Odporność u dzieci to przede wszystkim kwestia zdrowej diety i trybu życia. Oczywiście w pierwszych latach życia muszą o to zadbać rodzice, ale kształtowanie zdrowych nawyków dziecka zaprocentuje w przyszłości. Co podawać na odporność dla dzieci? Czy niektóre składniki diety warto dodatkowo suplementować? Poznaj odpowiedzi na te pytania.

Odporność u dzieci – jak wspierać ją dietą?

Za odporność noworodka odpowiadają przeciwciała IgG, które dziecko otrzymało w pakiecie od mamy. Chronią one dziecko przez około 6 pierwszych miesięcy życia. W tym czasie dziecko stopniowo wykształca własną odporność nabytą (ta otrzymana od matki to odporność bierna). Na odporność u dzieci w pierwszym okresie życia największy wpływ ma jakość mleka matki (jeśli dziecko karmione jest piersią) i to ona powinna zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę. W późniejszym czasie, gdy rozszerzamy dietę malucha, odporność u dzieci zaczynają kształtować także jego nawyki żywieniowe.

Na odporność dla dzieci doskonale wpływają warzywa i owoce, zarówno surowe, jak i gotowane. Warto podawać dziecku przeciery warzywne i owocowe, soki oraz zupki jarzynowe. Odporność u dzieci wspierają też produkty zbożowe w diecie, takie jak kaszki i makarony, najlepiej z mąki pełnoziarnistej. Odporność u dzieci wspomaga też jedzenie ryb morskich, jaj oraz nabiału. Zawierają one witaminę D niezbędną dla prawidłowego rozwoju kości i pracy układu odpornościowego, a ryby morskie dodatkowo są bogatym źródłem kwasów omega-3.

Dobrą formę malucha wspierają też probiotyki, czyli dobroczynne mikroorganizmy znajdujące się w jelitach. Warto zadbać o mikrobiom dziecka, zwłaszcza jeśli nie było ono karmione mlekiem mamy (zawiera ono naturalne probiotyki). Można to zrobić za pomocą diety następnej albo suplementując probiotyk (to ważne przez pierwszych sześć miesięcy, gdy dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym).

Witamina D dla dzieci – na odporność dla dzieci

Witamina D jest ważna na odporność u dzieci. Z tego względu należy ją suplementować.

Witamina D dla dzieci powinna być podawana od pierwszych dni życia. Przez pierwszych 6 miesięcy należy ją podawać w ilości 400 UI dziennie. Przez kolejne 6 miesięcy odpowiednia ilość to 400-600 UI na dobę. Kiedy dziecko skończy rok, porcję witaminy D należy zwiększyć do 600-800 UI dziennie.

Pamiętajmy, że witamina D3 wytwarzana jest przez ludzki organizm pod wpływem promieni słonecznych padających na skórę. Z tego powodu warto zadbać o to, żeby dziecko codziennie przebywało na świeżym powietrzu i korzystało ze słońca. W Polsce promieni słonecznych nie ma jednak wystarczająco do syntezy odpowiedniej ilości witaminy D3, dlatego warto ją suplementować przez cały rok.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:0    Średnia:0/5]