Zima to czas, kiedy powinniśmy szczególnie zadbać o nasze zdrowie i odporność. Chłodne, wilgotne powietrze, częste zmiany temperatury po wyjściu z domu i po powrocie do ogrzewanego pomieszczenia, przesuszone za sprawą kaloryferów powietrze w pomieszczeniach – wszystko to sprawia, że zimą jesteśmy bardziej niż w innym czasie narażeni na działanie niekorzystnych czynników. Jak zadbać o siebie zimą? Przeczytaj nasz artykuł.
Zima – jak o siebie zadbać?
Oczywiście zimą ciepła kurtka i czapka to podstawa, jeśli chcemy spacerować po świeżym powietrzu. A spacerować powinniśmy, i to codziennie, bo to ważne dla naszej odporności. Zima to sezon na różne drobnoustroje, więc dobra odporność jest niezwykle istotna. Wesprzeć ją możemy, odżywiając się zdrowo, dbając o codzienną dawkę aktywności, najlepiej na świeżym powietrzu, oraz przeznaczając na sen i odpoczynek odpowiednią ilość czasu, czyli nie mniej niż osiem godzin dziennie. Oprócz tego zimą warto suplementować niektóre witaminy i inne składniki odżywcze.
Co suplementować zimą?
Zimą przede wszystkim możemy suplementować witaminę D, która wpływa korzystnie na działanie układu odpornościowego. Niestety zimą może nam jej brakować. Witamina ta jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, a zimą nie mamy ich pod dostatkiem. Warto też suplementować probiotyki lub synbiotyki, które uzupełniają florę bakteryjną jelit o dobre bakterie. A te wpływają na sprawne działanie układu pokarmowego. Co więcej, gdy flora bakteryjna jest w równowadze, lepiej działa też nasz układ odpornościowy.
Probiotyki i synbiotyk – co to takiego i kiedy je stosować?
Probiotyki to dobroczynne bakterie zasiedlające nasze jelita. Wchodzą one w skład flory bakteryjnej jelit i są niezbędne do prawidłowego ich funkcjonowania.
Probiotyk może mieć postać suplementu diety zawierającego szczepy bakterii probiotycznych. Stosuje się go zwłaszcza po antybiotykoterapii, by uzupełnić florę bakteryjną jelit o dobroczynne drobnoustroje. Probiotyk wspomaga pracę jelit, a to ma przełożenie na ogólny stan organizmu.
Z kolei synbiotyk to suplement zawierający oprócz probiotyków także prebiotyki, czyli substancje będące pożywką dla dobroczynnych bakterii.
Co jeść zimą?
Zimą bardzo ważna jest odpowiednia dieta, taka, która pomoże nam zachować dobre zdrowie i kondycję. Warto jeść zupy rozgrzewające z ostrymi przyprawami, warzywa korzeniowe i zielone, bogate w chlorofil. Dla ogólnej kondycji organizmu istotne jest zwłaszcza zdrowie jelit, więc szczególnie zimą powinniśmy dostarczać im dobrych bakterii. Naturalne probiotyki i prebiotyki są konieczne dla właściwej pracy jelit.
Naturalne źródła prebiotyków to owoce i warzywa, takie jak banany, cykoria, szparagi, ziemniaki, pomidory, czosnek czy cebula, kasze i pieczywo pełnoziarniste. Naturalne probiotyki znajdziemy zaś w kiszonkach, a także w kefirze, maślance i jogurcie. Zimą warto włączyć te produkty do codziennej diety, zaś probiotyki i prebiotyki suplementować w razie potrzeby.