Mikrobiom jest ważny dla dobrej kondycji organizmu, zwłaszcza układu pokarmowego. Sprawdź, jak najlepiej o niego zadbać.
Czym jest mikrobiom jelitowy?
To dobre bakterie, które żyją w Twoich jelitach. U każdego człowieka tworzenie mikrobiomu zaczyna się prawdopodobnie już w brzuchu matki.[1] Potem dobre bakterie dziecko otrzymuje od niej w trakcie porodu oraz podczas karmienia piersią.
Całkowite ukształtowanie mikrobiomu trwa przez pierwsze trzy lata życia.[2] Zachowanie jego równowagi w tym okresie jest więc kluczowe. Zwłaszcza, że pełni on niezwykle istotną rolę. Stanowi barierę przed wirusami, bakteriami, alergenami. Zapobiega ich wnikaniu do układu pokarmowego i organizmu. W jelitach znajduje się najwięcej komórek odpornościowych organizmu[3], a mikrobiom ma wpływ na ich funkcjonowanie.
Co zaburza mikrobiom jelitowy?
- Kuracja antybiotykiem
Niezależnie od tego czy trwa kilka miesięcy czy tylko kilka dni, w każdym wypadku wyjaławia mikrobiom. Odzyskanie równowagi bakteryjnej w jelitach zajmuje pół roku, a czasem nawet rok. Właśnie dlatego lekarze zalecają, aby w trakcie antybiotykoterapii przyjmować probiotyk, który wesprze mikroflorę jelit.
- Zła dieta
Nadmiar przetworzonych produktów, zbyt duża ilość cukru w diecie, za duże ilości kawy i alkoholu, także mogą sprzyjać osłabieniu mikrobiomu w dorosłym życiu.[4]
- Stany zapalne organizmu
Infekcje, zwłaszcza te układu pokarmowego, którym towarzyszy biegunka często skutkują zaburzeniem równowagi jelitowej.
Wsparcie dla mikrobiomu podczas antybiotykoterapii
Podczas i po antybiotykoterapii możesz wspierać mikrobiom probiotykami. Znajdują się one naturalnie w niektórych potrawach bądź suplementach. Po dostarczeniu do organizmu przedostają się do jelit, gdzie wspierają mikroflorę. Naturalne probiotyki znajdują się w kiszonkach, fermentowanej soi, kwasie chlebowym czy jogurtach z żywymi kulturami bakterii.
Wielu lekarzy zaleca jednak, żeby w trakcie antybiotykoterapii uzupełniać dietę probiotyczną suplementami. To dlatego, że trudno zmierzyć, ile pożytecznych bakterii zawiera dana potrawa. Dobrze jest przyjmować je w trakcie brania antybiotyku i jeszcze przez około trzy miesiące po nim, aby jak najlepiej wesprzeć mikrobiom jelitowy w powrocie do równowagi.
Bibliografia:
- https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1001631
- https://www.healthline.com/nutrition/8-things-that-harm-gut-bacteria
- „Zadbaj o równowagę mikroflory jelitowej” Gerard E. Mullin
[1]https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1001631
[2] https://www.nutraingredients.com/Article/2018/10/26/Infant-s-first-2.5-years-crucial-in-healthy-gut-bacteria-development-study-reaffirms#
[3] https://www.immunology.org/public-information/bitesized-immunology/organs-and-tissues/immunity-in-the-gut
[4] https://www.healthline.com/nutrition/8-things-that-harm-gut-bacteria