Kiedy mówimy o serach, z całą pewnością nie możemy zapomnieć o serach białych. Polakom znany jest przede wszystkim popularny twaróg, który każdy z nas może samodzielnie przygotować sobie w domu. Tymczasem gatunków białego sera jest znacznie więcej. Białe sery dzieli się na dwie podstawowe grupy: sery kwasowe oraz sery podpuszczkowe. W tym pierwszym wypadku mamy do czynienia z mlekiem, które zostaje ukwaszone bakteriami będącymi efektem fermentacji mlekowej. To właśnie tak produkuje się popularne twarogi, które są naprawdę chętnie spożywane przez Polaków. Z naturalnego twarogu produkowanego tą metodą można zrobić ser twarogowy dojrzewający oraz ser twarogowy topiony. Dodatek maślanki sprawi, że uzyska się ser maślankowy. Sery podpuszczkowe zawierają również podpuszczkę, czyli enzym, który znajduje się w żołądkach cielaków. Warto jednak pamiętać, że w produkcji przemysłowej serów wykorzystywana jest podpuszcza, którą wytwarza się sztucznie. Z wykorzystaniem podpuszczki powstają serki ziarniste, które określane są mianem cottage cheese.
[Głosów:1 Średnia:3/5]