Większości z nas kwiaty kojarzą się tylko i wyłącznie z doniczką na parapecie lub rabatą w ogrodzie, po prostu ma ładnie wyglądać i pachnieć, czyli kwiaty tylko do ozdoby. Jednak istnieje szeroka gama gatunków roślin ozdobnych i zarazem jadalnych o wspaniałych naturalnych właściwościach, których nie zastąpi żadna chemia. Rośliny te wykorzystywane są do wytwarzania produktów spożywczych, dodawania do dań lub do jedzenia na surowo. Wiele z nich ma właściwości lecznicze, tj.: przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, odkażające i wiele innych, co jest kolejnym powodem, aby częściej je stosować i nie trzeba się ich bać. Oczywiście najlepiej kiedy sami je uprawiamy czy pochodzą ze znanego źródła, korzystnie kiedy to miejsce znajduje się z daleka od ulic i innych zanieczyszczeń. Popularnymi kwiatami ozdobnymi co raz częściej stosowanymi w kulinariach to: stokrotka pospolita, mniszek lekarski (popularny mlecz), bratek ogrodowy, nagietek lekarski, kwiat cukinii i czarnego bzu, ogórecznik lekarski, lawenda wąskolistna, płatki róż i wiele innych. Konieczną ostrożność muszą zachować osoby zmagające się z alergiami różnego typu lub astmą, ponieważ spożywanie tych roślin pomimo ich dobrego działania, mogą spowodować niebezpieczne dla zdrowia reakcje. Oczywiście istnieje bardzo długa lista kwiatów jadalnych, to również długa jest lista kwiatów trujących, które w skrajnych przypadkach mogą spowodować śmierć. Nie wszystko co wyrasta z ziemi nadaje się do spożycia, przykładem tego jest: konwalia, różanecznik, hortensja, groszek pachnący i wiele innych, które mogą być bardzo niebezpieczne nawet w małych ilościach. Najlepiej przed zjedzeniem czegoś upewnić się, że jest to jadalne.

http://www.inspirationstudio.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZawód cukiernika.
Następny artykułFarby do włosów.