Rodzice decydujący się na oddanie dziecka do żłobka często obawiają się, że pojawią się problemy z żywieniem. Jakie potrawy serwuje się maluchom? Kto je przygotowuje? Czy są zdrowe, czy nie?
Prawidłowe żywienie dzieci jest kluczem do ich zdrowego rozwoju oraz dobrego samopoczucia. Wiele dzieci ma również alergie i nietolerancje pokarmowe, które powodują wymóg specjalnego żywienia. Zatem rodzice często obawiają się, że żywienie w żłobku nie będzie zbyt dobre dla dziecka.
Aktualnie żłobki korzystają przede wszystkim z usług cateringowych, aby zapewnić dzieciom wyżywienie. Jeśli chodzi o obiady dla szkół w Warszawie, stolica jest jednym z tych miast, gdzie można skorzystać z tego rodzaju usług w wielu firmach, także tych, które specjalizują się w dostarczaniu pożywienia do szkół, przedszkoli i żłobków. Catering skierowany do dzieci jest szczególnie wymagający, ponieważ potrawy muszą spełnić wtedy określone wymagania. Dania muszą posiadać odpowiednią liczbę kalorii i proporcje składników odżywczych. W przypadku dzieci o specjalnych potrzebach żywieniowych konieczne jest przygotowywanie potraw bez określonych produktów, na przykład bez produktów mlecznych, mięsnych, zawierających gluten.
Aktualnie na rynku cateringowym jest coraz większa konkurencja, dlatego firmy dbają o to, aby oferować swoim klientom pożywienie na najwyższym poziomie. W przypadku, gdy dania nie będą odpowiadały specyfikacji, zamawiający zawsze może zmienić firmę cateringową na inną, która będzie spełniała wymagania. Oczywiście, zdarza się, że firmy cateringowe nie wywiązują się ze swoich obowiązków. Głównie zarzuty dotyczą mało urozmaiconych, niesmacznych potraw, a także stosowania dużej ilości wysokoprzetworzonych produktów oraz słodyczy.
Zatem rodzic przed posłaniem dziecka do żłobka powinien także zwrócić uwagę na to, jak organizowane są w nim kwestie pożywienia – to szczególni ważne w przypadku dzieci, które mają szczególne potrzeby żywieniowe, dlatego nie jest możliwe wtedy stosowanie zwykłej diety.