W naszym kraju z roku na rok przybywa amatorów białego szaleństwa. Szczyt sezonu narciarskiego przypada niewątpliwie na miesiące zimowe, pamiętajmy jednak, że aby czerpać maksymalną ilość przyjemności z szusowania po stokach, powinniśmy zadbać o dobrą formą fizyczną. Automatycznie nasuwa się pytanie: Jak przygotować się do jazdy na nartach? Spróbujmy zgłębić ten temat.
Po pierwsze, sport może być w pewnych przypadkach niebezpieczny dla zdrowia, więc jeśli chcemy go uprawiać, szczególnie wyczynowo, zajrzyjmy do lekarza, który wykluczy ewentualne przeciwwskazania. Doskonale, teraz możemy czerpać już samo zdrowie – wszak sport to zdrowie! Dla utrzymania odpowiedniej kondycji zbawienne są nie tylko ćwiczenia fizyczne, ale również zdrowa dieta.
Spożywajmy dużo kasz i strączków – dobrego źródła białka i złożonych węglowodanów, a gdy najdzie nas ochota na słodkie, zjedzmy najmniej kaloryczne owoce, są słodkie, a jednocześnie pozwolą nam utrzymać stałą masę ciała. Warzywa zapewnią doładowanie mikro – oraz makroelementów czy witamin, a chude mięso, takie jak kurczak, indyk czy królik dostarczy mnóstwo odżywczego, pełnowartościowego białka.
Nie zapominajmy również o wypijaniu nie mniej niż dużej butelki wody dziennie. Jeżeli nie jesteśmy w stanie spożyć takiej ilości, nadróbmy bilans chrupiąc najmniej kaloryczne owoce, które są bardzo soczyste, na przykład arbuzy – doskonale gaszą pragnienie.
Przed każdym treningiem pamiętajmy o solidnej rozgrzewce, szczególnie jeżeli chodzi o stawy kolanowe, jako że to właśnie one tak często ulegają kontuzjom w czasie narciarskich przygód. Dobrej zabawy i nie wypadnijcie w formy do zimy!
[Głosów:0 Średnia:0/5]