Zamienniki mięsa

Mięso jest dla wielu ludzi nieodłącznym składnikiem każdego dania i wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez niego. Jednak niektórzy wykluczają je z diety ze względu na swój gust kulinarny, inni ze względów ideologicznych lub też zdrowotnych, ponieważ często słyszy się, że czerwone mięso zwiększa możliwość wystąpienia chorób sercowo naczyniowych u osób je spożywających, natomiast mięso z kurczaka nafaszerowane jest hormonami, co może powodować nawet ginekomastię u młodych mężczyzn i dojrzałych facetów, co może stanowić dla nich nie mały problem, również psychologiczny (ginekomastia to potocznie powiększenie się biustu u mężczyzn). Niektóre diety takie jak dieta wegetariańska, wegańska, frutariańska i wiele innych wykluczają mięso. Jak poradzić sobie bez mięsa w diecie? Czym zastąpić mięso?

Mięso jest dla organizmu ludzkiego źródłem białka i aminokwasów, których nie ma w źródłach roślinnych. Dlatego też osoby, które ograniczają mięso lub eliminują je ze swojej diety, powinny pomyśleć o planowaniu posiłków, a także o suplementacji niektórych składników odżywczych i witamin. Osoby, które nie jedzą mięsa przez dłuższy okres są narażone na niedobory witaminy b12, co może przyczyniać się do wystąpienia anemii megaloblastycznej, a w jej wyniku do osłabienia i bladości powłok i błon śluzowych.

Mięso w daniach wegetariańskich i wegańskich najłatwiej jest zastąpić poprzez tofu. Tofu to chiński „wynalazek”, serek sojowy, który powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. W smaku jest raczej mało wyraźny, ale można je kroić w kosteczkę jak kurczaka i marynować w przyprawach, dzięki czemu można osiągnąć świetne rezultaty kulinarne.

Jako źródło białka ludzie na dietach wegetariańskich, wegańskich i nawet raw, powinni spożywać warzywa strączkowe jak soja, ciecierzyca, fasola czy groszek. Na początek mogą wystąpić rewolucje żołądkowe, ale z czasem organizm się przyzwyczaja. Bogatym źródłem niezbędnego białka są również kiełki.

W sklepach są dostępne parówki i hamburgery sojowe, które z łatwością zamienią mięso w kuchni.

http://www.ostw.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]