Jesień mamy już w pełni. A jakie owoce kojarzą się z tym okresem najbardziej? Możesz pomyśleć o gruszkach czy też śliwkach. Prawda jednak jest taka, że to jabłka królują w tych miesiącach. I nie ma się czemu dziwić – słodkie i chrupiące, smakują niemal pod każdą postacią.
Chcesz je wykorzystać na wiele różnych sposobów? W końcu smakują fenomenalnie nie tylko na surowo, ale i przetworzone. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że odkryjesz ich aromat w pełni!
Jabłkowe wypieki
Co można zrobić z jabłek? Pierwsza rzecz, która przychodzi do głowy wielu z nas to… szarlotka. Kuszące, niezwykle aromatyczne ciasto, smakujące fenomenalnie nie tylko na zimno, ale i na gorąco. Proste do przygotowania, a jednocześnie – pełne smaku, w którym zakochają się nie tylko najmłodsi, ale i dorośli.
Chcesz „podkręcić” smak szarlotki? Po pierwsze – wybierz dobrej jakości jabłka – najlepiej jeden ze słodszych gatunków, typu champion czy ligol (zbierane jeszcze w październiku). Gdy chodzi o bardziej kwaśne, idealna będzie antonówka i szara reneta. Po drugie, dodaj do jabłek nieco więcej korzennych przypraw. Standardowy dodatek to cynamon. Jeśli jednak pójdziesz o krok dalej i użyjesz odrobiny imbiru, najlepiej świeżo startego, efekt będzie imponujący! A na koniec, podając szarlotkę na ciepło, zaserwuj ją z lodami – waniliowymi w wersji klasycznej albo, by uzyskać niecodzienny efekt, bardziej egzotycznymi, np. z mango czy ananasa – polecamy!
Przetwory z jabłek
Chcesz zakląć smak jabłek na dłużej? Dobry pomysł! Zwłaszcza, że na zimę dobrze przygotowane przetwory będą jak znalazł. Co możesz zrobić? Poza przygotowaniem standardowej wersji jabłek na szarlotkę do słoika (wystarczy podsmażyć jabłka przez kilkanaście minut z przyprawami korzennymi i cukrem), możesz pomyśleć choćby o stworzeniu rewelacyjnej konfitury. By nadać jej intensywnego i niecodziennego aromatu – sięgnij na przykład po soki z cytryny oraz pomarańczy. Dzięki nim subtelny smak jabłek uzyska zupełnie nowy, ekscytujący wymiar. Pamiętaj, że do konfitury lepiej nadawać się będą jabłka kwaśniejsze.
A może jabłko w wersji płynnej?
I nie, nie chodzi o procentowe napoje przygotowane z tego smacznego owocu – choć… wino jabłkowe brzmi kusząco, nieprawdaż? Pozostając jednak przy propozycjach odpowiednich dla całej rodziny, warto pomyśleć o sokach. To one mogą się stać towarzyszem posiłków, a także jesiennych spacerów czy imprez.
Szukasz czegoś naprawdę wyjątkowego? W takim razie koniecznie sprawdź Soki Tłoczone 100%. Ich gęsta, pełna naturalnego miąższu konsystencja i autentyczny smak urzeknie nawet najbardziej wymagających. A co najważniejsze – by się nimi uraczyć, nie musisz spędzać godzin w kuchni. Zamiast tego, możesz sięgnąć np. po Soki Tłoczone 100% Hortex – powstające z najlepszych odmian jabłek. Są dostępne zarówno w litrowych kartonach, jak i butelkach o pojemności 0,3 l – możesz je więc włożyć choćby do dziecięcego lunchboxa, uzupełniając szkolny posiłek swojej pociechy. A co najważniejsze – soki te są dostępne przez cały rok!
Jabłka to jedne z najsmaczniejszych owoców. A gdy właściwie obrobione – uzyskują zupełnie nową odsłonę swojego aromatu. Warto się nim cieszyć każdego dnia!