Stewia to naturalny słodzik, bazujący na wyciągach z naturalnie występującej w przyrodzie rośliny. Występuje ona obecnie w uprawach, jak i porasta obszary leśne, głównie w Ameryce Łacińskiej. Glikozydy stewiolowe zapewniają słodki smak stewii, a także pozbawione są skutków ubocznych, takich jak większość syntetycznych słodzików.
Kolejną zaletą stewii jest jej niska kaloryczność – stewia – naturalna bezkaloryczna słodycz, słodzi tak samo dobrze jak aspartam czy słodziki oparte na cyklamacie.
Słodzenie stewią zapewnia przyjemny, słodki smak potraw oraz jest neutralne pod względem zdrowotnym i dietetycznym. Nie grozi ona powodowaniem problemów trawiennych, dolegliwości gastrycznych, ani nie działa rakotwórczo. Toksyczność większości sztucznych słodzików jest niestety normą.
Dbałość o zdrowie i sprawne funkcjonowanie jelit wymaga odpowiedniej, zbilansowanej diety oraz spożywania produktów bogatych w pożyteczne bakterie jelitowe. Ważne jest, by jelita pracowały bez zakłóceń, czyli były zdrowe i niezanieczyszczone. Sprawdzić to można między innymi wykonując buraczkowy test na szczelność jelit. Jeśli jego wynik nie pójdzie pomyślnie, należy zastanowić się nad wdrożeniem właściwego leczenia.
Preparaty i napoje pobudzające
Spośród dostępnych na rynku preparatów pobudzających i dodających energii, takich jak produkty z żeń-szeniem czy guaraną, a także liczne nutridrinki i napoje energetyczne z kofeiną, ciekawym pomysłem jest kawa w pigułce. Nie musimy już przysypiać w pracy czy nad książkami.