Płyta gazowa bez płomieni – Sprawdzone rozwiązanie do Twojej kuchni

0
3706

Płyty gazowe bez płomieni to polska innowacja, która ma szanse odmienić kuchnie na całym świecie. Na czym polega to rozwiązanie? Czemu warto się na nie zdecydować?

  1. Płyty gazowe bez płomieni: jak działają?
  2. Dlaczego warto zdecydować się na płytę gazową bez płomieni?

Wielu z nas nie może przekonać się do kuchenek elektrycznych. Po pierwsze dlatego, że gotowanie na gazie ma niepowtarzalny urok, którego zapewnią nam ani tradycyjne elektryczne palniki, ani też płyty indukcyjne. Nie bez znaczenia są też kwestie ekonomiczne i ekologiczne – gaz jest nadal najtańszym paliwem dla domowej kuchenki, a przy jego spalaniu powstają niewielkie ilości niebezpiecznych dla środowiska gazów.

Kuchnie gazowe nie są jednak pozbawione wad. Najczęściej wymieniana to bezpieczeństwo – ulatniające się spaliny zawierające tlenek węgla w nieodpowiednio wentylowanych pomieszczeniach mogą stwarzać zagrożenie zaczadzenia. Warto wspomnieć także o problemach, jakie mogą sprawiać utrzymanie kuchni w czystości. Na kuchenkach gazowych łatwo osadza się brud, tworząc nieestetyczne, trudne do usunięcia tłuste zacieki.

Kompromisem między bezpieczeństwem i wygodą palników elektrycznych, a tanim użytkowaniem charakterystycznym dla kuchenek gazowych mogą być nowoczesne płyty gazowe. Wyjaśniamy, jak działa płyta gazowa bez płomieni oraz czemu warto zdecydować się na to od obecne na rynku, choć wciąż nieznane szeroko rozwiązanie.

Płyty gazowe bez płomieni: jak działają?

Płyta gazowa bez płomieni to wynalazek polskiej firmy Solgaz, który okazał się prawdziwą rewolucją w przygotowywaniu potraw. Są zasilane zwykłym gazem z sieci, a jednak nie dają płomienia, co dla wielu użytkowników może okazać się wielką zaletą (więcej na ten temat opowiemy za moment). Sercem bezpłomieniowej płyty gazowej są palniki ukryte pod szklaną nakładką. Wygląd takiego urządzenia przywodzi na myśl rozwiązania znane z płyt indukcyjnych. Na tym jednak podobieństwa się kończą – zasada działania jest bowiem zupełnie inna.

Jak działa płyta gazowa bez płomieni? Innowacja polega na zastosowaniu technologii katalitycznego spalania gazu. Odbywa się ono w bardzo wysokiej temperaturze – 800 stopni Celsjusza, nie zaś, jak w przypadku tradycyjnych kuchenek, maksymalnie 450 stopni. Omawiając działanie płyty gazowej bez płomieni nie sposób zapomnieć też o ponownym wykorzystaniu spalin i nadwyżki energii powstających podczas pracy palników. Te są użyte do nagrzania dodatkowych palników znajdujących się w każdej płycie polskiego producenta. Dowiedz się więcej na ten temat i sprawdź ofertę płyt gazowych do zabudowy na stronie producenta Solgaz – https://solgaz.eu/plyty-gazowe/.

Dlaczego warto zdecydować się na płytę gazową bez płomieni?

Zalety płyty gazowej bez płomieni sprawiają, że może ona stać się świetną alternatywą dla znanych dotychczas rozwiązań. Ułatwia utrzymanie kuchni w czystości, bo wysoka temperatura spalania gazu skutecznie minimalizuje ryzyko powstawania tłustych osadów. Poza tym ponowne wykorzystanie spalin pozwala zmniejszyć ilość tlenku węgla, a specjalna konstrukcja ewentualnym zapobiega wyciekom gazu.

Funkcje płyty gazowej bez płomieni takie jak obecność dodatkowych, zasilanych spalinami palników sprawiają też, że użytkowanie takiej kuchenki jest znacznie tańsze niż tradycyjnego, płomieniowego urządzenia. Oszczędności będą tym większe, że płyty Solgaz zużywają nawet połowę mniej gazu niż pozostałe rozwiązania.

Rozwiązania bezpłomieniowe docenisz także, jeśli cenisz minimalistyczny design. Płyta gazowa do zabudowy idealnie komponują się z wystrojem nowoczesnej kuchni, stanowiąc dobre uzupełnienie zarówno produkowanych seryjnie, jak realizowanych na zamówienie, mebli kuchennych.

[Głosów:1    Średnia:3/5]