Kawa jest nieodłącznym elementem codziennego życia. Pijamy ją rano, w towarzystwie, w pracy, w samochodzie – praktycznie w każdym miejscu i każdej sytuacji. Napój ten uwielbiają zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Znaczącą różnicę można wykazać jedynie w ulubionych rodzajach kawy obu płci. Mężczyźni preferują napary mocniejsze, a kobiety zdecydowanie lżejsze, przyjemniejsze w odbiorze takie, jak latte, a nawet latte macchiato. Przyjrzyjmy się zatem rodzajom kawy, które preferowane są przez panie.
Caffe latte – trzy składniki, wyśmienity smak
Caffe latte to połączenie podgrzanego do odpowiedniej temperatury mleka, espresso i piany mlecznej umieszczonej na samej górze. Kolejność warstw w szklance ma kolosalne znaczenie i musi być dokładnie taka, jak podaliśmy. Procedury tej należy ściśle przestrzegać, ponieważ tylko wtedy będzie możliwe wydobycie wyjątkowego smaku, który jest jednocześnie mleczny, ale i kawowy. Latte jest delikatną kawą, która powinna być spożywana wieczorami, lub przy okazji spotkań. Ze względu na połączenie wielu kolorów, można ją dekorować. Wzory w wykonaniu wprawnych baristów często wprawiają w zachwyt nawet bardzo wymagających smakoszy kawy.
Ponadto odczucia smakowe zależą głównie od kubków smakowych osoby pijącej. W zależności od wrażliwości receptorów bardziej wyczuwalne jest mleko, lub kawa. Nie ma to jednak znaczącego wpływu, ponieważ kawa ta zdobywa uznanie wielu kobiet na całym Świecie. Kawę tą można przygotować również w domu. Do jej wykonania potrzebne będą jedynie ekspres do kawy – http://kobieca-torebka.com.pl/ekspres-do-kawy-na-kapsulki-jakie-sa-jego-zalety/, mleko, wysoka szklanka, ulubione dodatki i kapsułki z kawą.
Latte macchiato – jak ją odróżnić od latte?
W języku włoskim latte oznacza mleko, macchiato w wolnym tłumaczeniu można wyjaśnić jako splamiony, lub cętkowany, czyli latte macchiato – splamione mleko. Tłumaczenie można bezpośrednio odnieść do rzeczywistości, gdyż głównym składnikiem kawy tego typu jest właśnie mleko. Skład latte macchiato znacząco przypomina latte, ponieważ są to te same składniki, jednak różnią się nieco proporcjami w szklance.
Na samym dnie powinna znaleźć się kawa espresso, której jest stosunkowo niewiele w porównaniu do ilości mleka w szklance. Następnie powinno być wlane podgrzane mleko, a na końcu mleko ubite na pianę. Nie różni się jednak ilość piany, gdyż w przypadku obu omawianych rodzajów kaw może być jej naprawdę dużo i nadal będziemy mieli do czynienia z poprawnie wykonaną kawą.
Latte od latte macchiato można odróżnić w ten sposób, że po spróbowaniu kawy pierwszego typu odczujemy większą ilość espresso, wzrokowo jednak nie zauważymy różnicy. Warto zaznaczyć, że w obu przypadkach samej kawy nie jest dużo w porównaniu do objętości szklanki i mleka, jednak w latte jest ona znacznie bardziej wyczuwalna. Latte Macchiato niektórzy określają jako mleko z dodatkiem kawy, a nie kawę z dodatkiem mleka, co mówi samo za siebie. W napoju tego typu zarówno pierwsze skrzypce, jak i ostatnią nutę będzie miało mleko. Espresso możemy odczuć jedynie jako posmak.
Smak latte macchiato – https://www.dolce-gusto.pl/latte-macchiato można również dowolnie modyfikować, a także zdobić. Do kawy mogą być dodawane wszelkiej maści syropy smakowe, wiórki, a nawet kawałki czekolady. Cała kompozycja na koniec jest zdobiona w wyjątkowy, często nawet zaskakujący sposób.
Dlaczego kawy mleczne są tak uwielbiane?
Kawy, w których mleko oddaje cały smak, są bardzo uwielbiane ze względu na zaskakujący charakter i łatwość dopasowania do preferencji osoby pijącej. W pewnych granicach możemy dowolnie manipulować ilością poszczególnych składników, a także dodawać nowych, co może spowodować znaczącą zmianę odczuć podczas picia. Dla przykładu można podać tutaj cynamon, którego smak i aromat są bardzo mocne i w połączeniu z prawidłowo przygotowanym latte lub latte macchiato może wywołać pozytywny szok naszych kubków smakowych. Niemal pewne jest, że odczujemy mleko i cynamon z delikatnym, majaczącym posmakiem kawy espresso, co dla wielu kobiet okazuje się celnym strzałem w gusta smakowe.
Bez względu na rodzaj ulubionej kawy, powinna być ona spożywana przede wszystkim z przyjemnością. Podczas codziennego kawy musimy być maksymalnie zrelaksowani, aby maksymalnie odczuć bukiet smakowy. Jedynie wtedy będziemy w stanie docenić wszystkie walory, jakie oferuje nam ten napar znany na Świecie od wieków.