Około szóstego miesiąca życia dziecka do jego mlecznej diety należy stopniowo wprowadzać nowe produkty, które zaspokoją jego nowe potrzeby żywieniowe.
Kaszki dla dzieci są obok warzyw, owoców i mięsa niezbędnym składnikiem niemowlęcego menu. Niektóre z nich można podawać maluszkom już w piątym miesiącu ich życia. Pełnowartościowe zboża, będące głównym składnikiem kaszek, są źródłem błonnika i złożonych węglowodanów, zapewniających dzieciom energię.
Różnice między kaszkami dla dzieci
Wybór produktów odpowiednich przy rozszerzaniu diety dziecka jest bardzo duży. Warto poznać różnice pomiędzy poszczególnymi kaszkami dla dzieci, by wiedzieć, jak odpowiednio dobrać najlepszy posiłek dla swojego maluszka. Wśród produktów zbożowych można wyróżnić:
- Kaszki bezmleczne. W ich składzie nie ma laktozy ani białek mleka krowiego. Kaszkę przygotowuje się na bazie mleka modyfikowanego, odciągniętego mleka matki lub wody. Produkt przeznaczony do rozszerzania diety dzieci karmionych naturalnie i sztucznie. Jest polecany także dzieciom z alergiami pokarmowymi. Dostępne są kaszki pszenne, gryczane i ryżowe oraz wyprodukowane z wielu zbóż.
- Kaszki mleczne. W ich składzie znajduje się mleko modyfikowane. Do ich przygotowania potrzebna jest woda. Polecane są do rozszerzania diety dzieci karmionych naturalnie i sztucznie. Często mają owocowe smaki: bananowy lub truskawkowy. W zależności od rodzaju poleca się je niemowlętom od 6go lub 8go miesiąca życia. Niektóre z nich dzięki dodatkowi chrupiących płatków zbożowych pomagają niemowlętom w nauce gryzienia.
Oprócz złożonych węglowodanów i błonnika kaszki dla dzieci dostarczają również innych, potrzebnych do prawidłowego rozwoju składników (żelazo, wapń, magnez) i witamin (A, C, D, E, K i witaminy z grupy B). Przygotowanie kaszki jest bardzo proste, a jej aksamitna konsystencja ułatwia karmienie maluszka.
Na co zwrócić uwagę kupując kaszki dla dzieci?
Przede wszystkim należy unikać produktów, które są dosładzane. Kaszki dla dzieci (http://humana-baby.pl/kategoria/kaszki/), nie zawierają cukru. Są też całkowicie wolne od barwników i konserwantów. Zboża użyte do produkcji kaszek pochodzą z upraw, które spełniają normy ekologicznego rolnictwa. Nie są też genetycznie modyfikowane. Pełnoziarniste zboża zapewniają niezbędną ilość błonnika, złożonych węglowodanów, białek i tłuszczy. Kaszki dla dzieci wzbogacane są o witaminy i minerały, co jeszcze bardziej podnosi ich wartość odżywczą. Różnorodność smaków i możliwość wyboru różnego rodzaju zbóż użytych do produkcji kaszek sprawia, że są one doskonałym urozmaiceniem i uzupełnieniem niemowlęcej diety. Wybierając ekologiczne i wolne od niezdrowych dodatków produkty można mieć pewność, że maluszek odżywia się i rozwija prawidłowo.