Wiele niemowląt, z różnych powodów jest karmionych mlekiem modyfikowanym. Z myślą o nich producenci, korzystając z osiągnięć współczesnej medycyny, dostarczają na rynek bogatą ofertę mleka specjalnie modyfikowanego, tzn. takiego, którego skład i właściwości są bardzo zbliżone do pokarmu naturalnego. Z łatwością można wybrać takie, które będzie dziecku smakować, chociaż najlepiej, jeśli w wyborze tym uczestniczy również pediatra.
Na czym polega modyfikacja?
Powszechnie wiadomo, że mleko modyfikowane dla dzieci sporządzane jest na bazie mleka krowiego. Ale już nie wszyscy mają świadomość, że poddawane jest ono szeregowi skompilowanych procesów, w wyniku których skład i proporcje substancji upodabniają je do pokarmu kobiecego. Zmniejszana jest np. ilość białka, sodu i potasu, a dodawane są, w odpowiednich proporcjach, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany. Mleko takie wzbogaca się również o żelazo, cynk i jod, zmienia się proporcje ilości wapnia w stosunku do fosforu (co gwarantuje prawidłowy rozwój kości i zębów). Mleko modyfikowane zawiera również niezbędne witaminy, np. A, C, D3 i E, które zawarte są w mleku matki. Do niektórych mieszanek wprowadza się ponadto składniki zwiększające odporność (probiotyki i prebiotyki) oraz poprawiające pracę i rozwój mózgu (kwasy LCPUFA).
Rodzaje mleka modyfikowanego
Podstawowa mieszanka zawiera jedynie oznaczenia cyfrowe (1, 2, 3, 4 lub 5), odpowiadające wiekowi niemowlęcia. Na przykład numer 1 to mleko podstawowe dla niemowląt do 6. miesiąca życia, 2 – do 12. miesiąca, 3 – do dwóch lat itd. Są jednak dzieci, które z różnych względów (alergia, skłonność do zaparć itp.) powinny otrzymać specjalny rodzaj mleka modyfikowanego. Karmiąc pociechę właściwie dobraną mieszanką, można te dolegliwości znacznie złagodzić lub im zapobiec. Produkty tego typu są oznaczone odpowiednim symbolem na opakowaniu lub dodatkowym opisem. I tak:
HA to mleko przeznaczone dla niemowląt, które mogą być zagrożone alergią, czyli, których rodzice mają alergię, ale u dziecka jeszcze ona nie wystąpiła. Mieszanka taka zawiera m.in. zhydrolizowane białko, przez co mniej uczula.
AR – przeznaczone dla niemowląt, które mają skłonność do ulewania pokarmu. Wzbogacone jest w substancje, które zagęszczają mleko w żołądku dziecka, np. zawierają skrobię ziemniaczaną, czy mączkę z ziarna chleba świętojańskiego.
R lub GR. Mieszanki z takim symbolem zawierają dodatkowo kleik ryżowy lub ryżowo-gryczany, dzięki czemu są bardziej sycące. Podaje się je niemowlętom z dużym apetytem, w szczególności na noc, aby rzadziej się budziły.
Mleko na wzdęcia i kolki (np. Comfort, AntiColic) – ich działanie polega na pochłanianiu gazów w jelitach i rozluźnieniu stolca. Posiadają obniżoną zawartość laktozy, zhydrolizowane białko oraz błonnik.
Bio – ten szczególny rodzaj mleka modyfikowanego produkowany jest z mleka pochodzącego z ekologicznych gospodarstw rolnych, w których krowy były karmione paszą posiadającą odpowiedni certyfikat.
Składniki dodatkowe
Większość dobrych aptek oferuje szeroki wybór mlek modyfikowanych dla niemowląt. Powinna oferować zarówno mieszanki podstawowe, jak i również te wzbogacone o niektóre składniki odżywcze, posiadające dodatkowe właściwości, na przykład zwiększające odporność, wzmacniające układ nerwowy, pomagające zachować zdrowe i mocne kości, wspierające pracę mózgu, czy wpływające korzystnie na wzrok.
Wybór jest naprawdę trudny, jednak nie niemożliwy – obecnie z powodzeniem można dobrać odpowiedni rodzaj mleka dla własnego dziecka przy jednoczesnym uwzględnieniu jego preferencji smakowych oraz potrzeb w funkcjonowaniu organizmu.