Ciąża to czas, który mimo całej euforii, jest też czasem dużego obciążenia dla organizmu kobiety. Choć dziecko nie jest duże przez 9 miesięcy, zmiany zachodzące w organizmie potrafią go znacznie wycieńczyć. Dlatego też w ciąży należy szczególnie dbać o siebie.
Aktywność fizyczna
Ciąża nie jest chorobą i należy o tym pamiętać. Ciąża wymaga aktywności fizycznej, dostosowanej do możliwości kobiety. Dzięki niej dotleniamy się i cały czas utrzymujemy mięśnie i stawy w dobrej kondycji. A co zrobić, kiedy w kolanach trzeszczy? Na pewno nie rezygnować z ruchu. Warto natomiast zmienić dietę. Zdrowe tłuszcze, naturalne galarety na bazie zwierzęcej żelatyny czy owoce i warzywa mogą znacznie poprawić kondycję stawów.
Odpowiednia dieta
Dieta pomoże w ciąży nie tylko pokonać problemy ze stawami, czy im zapobiec. Dieta jest wstanie utrzymać też właściwy poziom cukru we krwi. I tutaj niezastąpione wydają się bataty. Chociaż są słodsze w smaku, niż zwykłe ziemniaki, są dla nich o wiele zdrowszą alternatywą.
Bataty – właściwości odżywcze i sposoby przyrządzania
Pieczone, ugotowane ze skórką, czy grillowane zachowują wszystkie swoje cenne właściwości. Są bogactwem witamin, minerałów, a także cennych antyutleniaczy. Chronią więc organizm przed wieloma chorobami.
Żurawina – idealna dla pęcherza
Zapalenie pęcherza w ciąży – czy to częsta dolegliwość? Tak, jedna z najczęstszych i najbardziej przykrych. Tymczasem żurawina doskonale wypłukuje bakterie z układu moczowego. Przykleja je do siebie i dzięki temu są one regularnie wymywane. Tak chronimy się przed chorobą czy jej nawrotem.