Jedną z ciekawszych i skuteczniejszych diet jest dieta ketogeniczna. Pozwala ona na rozsądną utratę kilogramów oraz wysmuklenie sylwetki. Jednocześnie jest to dieta smaczna, pełna ciekawych przepisów, które można stosować także po osiągnięciu oczekiwanych rezultatów. Jedz smacznie i chudnij, to zaleta diety keto.
Co to jest dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna zwana jest dietą wysokotłuszczową albo niskowęglowodanową. Wynika to z faktu, że podczas jej trwania należy ograniczyć węglowodany, natomiast zwiększyć ilość spożywanych tłuszczów. Podstawową zasadą diety jest uruchamianie i wspomaganie procesu ketozy, polegającego na zwiększaniu ciał ketonowych w organizmie, aby przewyższyły glukozę. Wtedy dochodzi do spalania tkanki tłuszczowej już obecnej w organizmie oraz dostarczanej wraz z pożywieniem. W ramach diety keto należy dostarczać przynajmniej 70% energii z tłuszczów, 25% z białka i 5% z węglowodanów. Tym, co można jeść na diecie ketogenicznej są przede wszystkim odpowiednio dobrane tłuszcze, czyli masło, oliwa z oliwek, oleje roślinne, majonez, tłuste mięsa. Jak również produkt dostarczające białko, czyli ryby, jaja, nabiał. Uzupełniającym dodatkiem będą warzywa zawierające mało węglowodanów: kalafior, kiszone ogórki, brokuły, cukinia.
Zasady diety ketogenicznej – ketoplan
Dieta ketogeniczna, przepisy z nią związane, warto wykorzystać ze sprawdzonej strony internetowej oferującej różnorodne przepisy do codziennego wykorzystania. Sama dieta powinna składać się z 3-5 posiłków dziennie. Nie można rozdzielić białka, tłuszczu, węglowodanów na osobne dania, lecz należy koniecznie zadbać, aby w każdym znajdowała się odpowiednia ilość trzech składników. Zasady związane z dietą keto wyraźnie mówią co jeść na ketozie oraz aby uczynić ją bardziej efektywną.
Przede wszystkim istotne jest używanie tłuszczów z dobrych źródeł. Fast foody to ani nie źródło tłuszczu, ani nie odpowiedni produkt żywnościowy w żadnej diecie. Dobre tłuszcze to przede wszystkim olej kokosowy, będący źródłem tłuszczów nasyconych, oliwa z oliwek, ryby, awokado, sezam, smalec, boczek. Sprawdzają się także ograniczone ilości orzechów. Wszystkie słodziki powinny zniknąć, dieta ketogeniczna czego nie jeść jest bardzo restrykcyjna. Cukry proste oraz konserwanty nie są mile widziane. Za to dobrze jest włączyć produkty odkwaszające organizm, np. algi, wapń oraz wypijać duże ilości wody.
Dieta ketogeniczna – ile można schudnąć?
Dieta ketogenna jest dietą specyficzną, nie dla każdego. Osoby mające problemy z nerkami, wątrobą, trzustką nie powinny jej stosować. Jest to także dieta restrykcyjna, wymagająca planowania posiłków w szczegółowy sposób, co podkreśla każdy artykuł o diecie keto. Przy prawidłowym zastosowaniu diety keto można zauważyć spadek wagi od 1 kg do 2 kg w ciągu tygodnia. Dieta ta nie jest dla osób niecierpliwych, chcących notować większe spadki wagi – większe i szybko to z reguły niebezpieczeństwo dla ciała. Znacznie korzystniejsze jest stopniowe tracenie kilogramów wraz ze spalaniem tkanki tłuszczowej. Badania dowodzą, że produkty keto pozwalają na stracenie do 13 kg w ciągu 8 tygodni.
Wnioski
Ketogenna dieta może być bardzo korzystna dla całego organizmu, lecz jest wymagająca. Nie tylko konieczne jest dokładne kompletowanie posiłków, ale także obserwowanie własnego organizmu. Jednocześnie jest to dieta, która dodaje energii przy równoczesnym zmniejszeniu wagi. Spada ona stopniowo, więc nie stanowi gwałtownej zmiany dla organizmu. Powoduje to też jej łatwiejsze utrzymanie.