Kiedyś pieczenie ciasta wydawało się bajecznie proste. Brało się kwadratową, blaszaną formę i wlewało doń przygotowany specjał. Potem wszystko na półtora godziny lądowało w piekarniku i często znikało jeszcze przed całkowitym wystygnięciem. Dziś dziedzina cukiernictwa urosła już do rangi sztuki wysokich lotów. Piekarnie oraz cukiernie na gwałt poszukują pracowników z szeroko zakrojonym zacięciem plastycznym, by produkować ciasta i ciasteczka oraz wszelkie inne typy słodyczy w nawiązaniu do najbardziej wymyślnych kształtów oraz form przypominających cukiernicze rzeźby. Dziś każdy rodzic marzy o tym, by na urodziny dziecka został specjalnie przygotowany tort w kształcie przypominający ulubionego bohatera z bajki. Dla utalentowanego i wyszkolonego cukiernika to żaden problem, z ciasta wyrzeźbić można dosłownie wszystko. Do tego jeszcze dochodzą umiejętności robienia wszelkiego rodzaju mas z marcepana lub cukru. Z ich pomocą można stworzyć różne dekoracyjne figurki i elementy wpływające na to, że tort urodzinowy lub rocznicowy będzie efektownie prezentował się na stole.
Cukiernicy na start!
Z powodu popularności nowoczesnych form cukierniczych i zapotrzebowania na cukierników artystów organizuje się w wielu miastach kursy zawodowe. Można na nich poznać taktyki pieczenia specjałów, a także ich dekoracji. Po ukończeniu kursu zdobywa się tytuł specjalisty cukiernictwa i śmiało można szukać swojego miejsca na rynku pracy. Im bardziej oryginalne pomysły na ciasta i ciasteczka – tym lepiej. Wielu cukierników tuż po ukończeniu kursów cukierniczych decyduje się założyć własną działalność gospodarczą. Jest to bardzo dobre posunięcie, choć konkurencja na rynku jest duża i trzeba pamiętać też o tym, że zlecenia same do nas nie przyjdą. Na pewno korzystne w praktyce okazuje się prowadzenie bloga. Można na nim zamieszczać wszystkie wypróbowane przepisy oraz zdjęcia dokumentujące całą pracę. Dzięki takim posunięciom inni będą w stanie szybko docenić nasz talent, co także przełoży się na ilość zamówień na ciasta do nas przychodzących.
Ile zarabia cukiernik?
Widełki zarobków mogą być tutaj dość zróżnicowane. Jeśli cukiernika zatrudni piekarnia, wiadomo, że stawka jest określona i dość trudno ją przebić. Cukiernicy pracujący „na swoim” mogą zarobić więcej, niż ci działający na etatach w piekarni, ale siłą rzeczy pracują dłużej, bo i zamówień przybywa, a doba ma niestety tylko 24 godziny. Na szczęście ci, którzy mają pasję i wytrwale dążą do celu, mają szansę na dłużej utrzymać się w zawodzie.

http://www.flashbook.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ