Zalety żywności ekologicznej

Zdrowe odżywianie jest kluczem do osiągnięcia wspaniałej sylwetki, a także równie wspaniałego samopoczucia. Gdy mamy zdrową dietę, to czujemy się pełni energii i bardziej zmotywowani do działania. Dieta zdrowa nie polega jednak tylko na unikaniu szkodliwych substancji, które są bogate w substancje niepożądane, ale także właściwy dobór odpowiednich składników i przede wszystkim spożywanie regularne poszczególnych potraw. Inny typ osoby będzie potrzebował większej ilości węglowodanów, jeszcze inny typ będzie potrzebował tłuszczy, a ktoś inny będzie wymagał diety bogatej w białka. Należy także pamiętać, żeby między jedną a drugą potrawą były wystarczające odstępy i powtarzały się regularnie. Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, bo to od niego zaczynamy dzień, tymczasem wiele osób nie ma czasu, aby zjeść porządnie z rana. Także obiad z reguły nie jest zbyt pożywny i często wartościowa żywność jest zastępowana substytutami pod postacią kebaba, hot-doga, zapiekanki, czy pizzy, co absolutnie nie wpływa pozytywnie na nasz organizm. Coraz większe uznanie zyskuje jednak obecnie żywność ekologiczna. W wielu krajach – np. w Niemczech, w Wielkiej Brytanii, czy w krajach skandynawskich można dostrzec specjalne półki oznaczone literami „bio”. Oznacza to właśnie żywność ekologiczną, czyli certyfikowaną – oznaczona jest specjalnymi punktami, które definiują producenta, a także kraj jego pochodzenia, a co za tym idzie kraj pochodzenia towaru. Z ekologiczną żywnością utożsamia się zdrową żywność, choć nie zawsze jest to prawdą i równie dobrze bardziej efektywny może okazać się produkt od lokalnego rolnika. Jako ekologiczną żywność traktuje się takie produkty jak np. mąka, kasza, oliwa, rośliny strączkowe, zioła, ryż, bakalie, nabiał, miód, ryby oraz wiele innych. Szacuje się, że produkty z ekologicznych upraw mają z reguły więcej odpowiednich witamin niż owoce np. z sadów. W składniki odżywcze obfitują np. malinówka czy szara reneta. Z nich mogą powstać doskonałych surowców do wyrobu ekologicznych soków. Często pod względem smaku, jak i wartości odżywczych, soki z ekologicznych upraw zdecydowanie się odróżniają od tych ze zwykłych upraw. Nektary z ekologicznych upraw mają często mniej azotanów i związków, które pochodzą ze sztucznych nawozów. Mają one zmniejszony poziom cukru, gdyż są wytwarzane z konserwantów. Normy odpowiednio regulują także kwestie nabiałów. Kwasy tłuszczowe, które zawierają się w ekologicznym mleku, zwykle działają skutecznie przeciwko powstawaniu nowotworów i innych ciężkich chorób. Pozwalają zachować wiele wartościowych kultur bakterii. Także ekologiczne jajka działają korzystnie na kury, które je znoszą, co jest korzystne także dla nas i naszej ekologicznej diety. Warto więc zastanowić się, czy więcej ekologiczny produktów nie powinno znaleźć się w naszej diecie i przeanalizować jak można je dostosować do naszego aktualnego planu żywieniowego. Oczywiście nie należy przesadzać i powinno się być bardzo ostrożnym, gdyż nie zawsze ekologiczne oznacza zdrowe.

http://www.miss-fit.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]