Sposób na dobrze zorganizowaną kuchnię - słoiki, naklejki i inne magiczne rekwizyty

Kuchnia to miejsce w którym odprawia się czary. Otóż przygotowanie ulubionej potrawy wymaga nie tylko wybitnych zdolności kucharskich, czy profesjonalnego sprzętu. Istotną rolę w naszym kulinarnym procesie twórczym odgrywa przede wszystkim dobra organizacja! Bałagan wokół tylko utrudnia nam zadanie i przysparza dodatkowych kłopotów. Istnieje wiele sposobów by okiełznać niechciany chaos i zaoszczędzić czas spędzony na niepotrzebnym sprzątaniu. Poznajcie kilka moich sztuczek na kuchnię przyjazną codziennemu pichceniu!

Liczy się wnętrze! – porządki w kuchennych szafkach

Nie bez powodu meble do kuchni dzielą się na różnego rodzaju szafki czy szuflady. Przemyślany rozkład tego pomieszczenia to klucz do sukcesu. Sztućce i inne małe akcesoria kuchenne warto mieć zawsze w zasięgu ręki w wysuwanej szufladzie. Po rzadko używaną zastawę stołową po prababci możemy schylić się do dolnej półki, za to najwygodniejszym miejscem dla szklanek oraz kubków będzie szafka na górze. Garnki umieściłam w półce na wysokości kolan, by zawsze mieć do nich łatwy i szybki dostęp. Ta segregacja sprawdza się akurat w mojej kuchni, dlatego przed rozpoczęciem generalnych porządków warto stworzyć plan i dostosować rozkład wyposażenia do własnych potrzeb.

Bogate dekoracje kontra przestrzeń do gotowania

Blat to miejsce przeznaczone przede wszystkim do pracy nad przyrządzanym posiłkiem. Szczególnie w niewielkich, skromnych kuchniach należy zadbać o to by nie zastawiały go zbędne przedmioty. Powierzchnia blatu powinna być w miarę możliwości duża, co gwarantuje nam swobodę działań. Dekoracje być może nadają wnętrzu charakter i podkreślają jego styl, ale w ascetycznym pomieszczeniu mogą okazać się zupełnie niepraktyczne i utrudniać nam codzienne funkcjonowanie.

Stawiam na sprytne przechowywanie!

W szafkach kuchennych często przechowujemy również produkty spożywcze. Papierowe opakowania niestety spełniają swoją rolę tylko do pierwszego otwarcia. Moim cudownym rozwiązaniem na przypudrowane mąką szafki, czy szuflady zmieniające kolor od przypraw są hermetyczne słoiki. Po pierwsze dzięki nim mogę dbać o nienaganny porządek w moich szafkach. Po drugie jadąc na zakupy spożywcze, nie muszę bawić się w detektywa chcąc znaleźć rozmaryn pośród wielu kolorowych opakowań. Po prostu zerkam na przezroczysty słoik i upewniam się, że taka ilość wystarczy by podać na obiad kurczaka. Po trzecie słoiki to designerska dekoracja i świetne dopełnienie nowoczesnego wnętrza! Jednak…

Grunt to dobra organizacja – pomysłowe nalepki na przyprawy

Sekret idealnego dania tkwi zazwyczaj w użytych przyprawach. To one wydobywają armomat i nadają smak naszym ulubionym potrawom. Śmiem twierdzić, że w każdej kuchni znajdziemy ogromną szufladę poświęconą właśnie nim – niezastąpionym przyprawom. Słoiczki zamiast plastikowych koszyczków i papierowych opakowań to praktyczne rozwiązanie, ale nieidalne. Bowiem jak odróżnić paprykę słodką od ostrej, a curry od kurkumy? Tu wkracza niebywale pomysłowy gadżet – personalizowane naklejki na przyprawy. Wystarczy umieścić na słoiczku nalepkę z nazwą określającą jego zawartość. Pod tym adresem znajdziecie szeroki wybór czcionek, materiałów i propozycje różnych zestawów naklejek na przyprawy i słoiki: https://sklep.oznaczenia.net/pol_m_DLA-DOMU_Naklejki-na-przyprawy-165.html. Produkt można dopasować do swoich potrzeb wybierając ilość nalepek i nazwy jakie zostaną na nich umieszczone. Dodatkowym autem jest możliwość dopasowania czcionki, która zintegruje się ze stylem dominującym we wnętrzu naszego mieszkania.

W kuchni dobra organizacja to podstawa! Solidnie uporządkowane otoczenie znacznie usprawnia pracę. Nawet mistrzowie sztuki kulinarnej nie mogą efektywnie pracować kiedy wokół panuje istny armagedon. Wystarczy kilka sprytnych trików by nasz kuchnia stała się przykładnym centrum dowodzenia perfekcyjnej pani domu. Spróbujcie!

[Głosów:1    Średnia:4/5]