Smażenie bez tłuszczu: czy jest możliwe?

Lubicie przepyszne potrawy przygotowywane przez swoje babcie? Z pewnością! Nikt tak jak babcia nie przyrządzi kotletów schabowych z ziemniakami, ani placków ziemniaczanych, czy też zasmażanej młodej kapusty. Tradycyjna polska kuchnia jest przepyszna, ale i ciężkostrawna, bowiem od wielu lat wykorzystuje się w niej tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Obecnie natomiast wiele mówi się o zdrowym żywieniu i dzięki temu, powoli zwiększa się świadomość w kwestii zdrowego odżywiania. Tłuszcz jest ludzkiemu organizmowi potrzebny i nie należy z niego całkiem rezygnować, ale ograniczenie jego spożywania smażonych potraw z pewnością wyjdzie na dobre.

Jak zdrowo smażyć?

Nie ma, co ukrywać, że smażone potrawy smakują lepiej, aniżeli gotowane. Mają wyjątkowy aromat i smak, są również chrupiące. Jeśli lubimy smażyć, ale równocześnie chcemy zadbać o nasze zdrowie, to nie musimy z niego całkiem rezygnować. Rozwiązaniem w takiej sytuacji jest zakup patelni, przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Korzystanie z niej pozwoli nam cieszyć się doskonałym smakiem, a także wspaniałą sylwetką. Taka patelnia do smażenia powinna znaleźć się kuchni każdej pani domu, która chce smacznie, a zarazem zdrowo gotować.

Zanim kupisz patelnię…

Zanim wybierzemy się do sklepu po patelnię do smażenia bez tłuszczu, warto zastanowić się, jakiej kuchenki używamy.  Ma to ogromne znaczenie, ponieważ nie każda sprawdzi się tak samo dobrze na danej konkretnym modelu kuchenki. Wybierając patelnię musimy dowiedzieć się, do jakiego rodzaju kuchenki jest dedykowana. Patelnia przeznaczona do użytku na kuchence indukcyjnej, nie sprawdzi się na kuchence gazowej.

Patelnia do smażenia nie jest niestety do wszystkiego – najlepiej na niej przygotowywać mięso. Bez obaw możemy na niej usmażyć na przykład pierś z kurczaka, bez grama tłuszcz oraz obaw, że mięso nam przywrze do patelni. Pamiętać trzeba, że niestety nie usmażymy na niej warzyw, które wymagają choćby odrobiny tłuszczu. Bez niego nasze warzywa spaliłyby się oraz ciężko byłoby je usunąć z patelni. Nie mniej jednak, korzystanie z patelni do smażenia bez tłuszczu ma sporo zalet. Potrawy będą z pewnością zdrowsze, mniej kaloryczne i lżejsze.

Jaką patelnię wybrać?

Po pierwsze trzeba zwrócić uwagę na to, o czym była już mowa wcześniej, czyli na rodzaj kuchenki. Po drugie należy zastanowić się, do czego będzie się ją wykorzystywać. Jeśli w domu mieszka kilku osobowa rodzina, to najlepszym rozwiązaniem byłby zakup takiej patelni do smażenia bez tłuszczu, na której zmieści się wystarczająco dużo produktów. Warto również zwrócić uwagę na to, ile jest miejsca w kuchni na przechowywanie garnków i naczyń. Na rynku dostępne są takie modele patelni do smażenia, które posiadają odpinaną rączkę, więc zajmują zdecydowanie mniej miejsca w kuchennej szafce.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ