Zioła są obecnie składnikiem wielu preparatów zapewniających zdrowie i młody wygląd na długie lata. W trakcie ich stosowania wielokrotnie je badano i w efekcie wykryto w nich wiele zbawiennych dla naszego organizmu witamin. Aby jednak działały na nasze ciała w sposób pożądany należy je przygotowywać w sposób właściwy.

Przede wszystkim, aby zioła nie straciły swoich leczniczych i pielęgnacyjnych właściwości nie należy ich parzyć ani gotować. Wyjątkiem są tu części twarde takie jak kora czy korzenie. Większość ziół najlepiej działa w postaci sproszkowanej, jednak i w tym przypadku są pewne wyjątki. Spożywane w postaci proszku dziurawiec, arcydzięgiel litwor i świetlik łąkowy mogą wywołać podrażnienia skóry. Zioła w formie sproszkowanej zażywa się w ilości nieprzekraczającej pół łyżeczki dwa razy dziennie, a następnie popija letnią wodą.

Większe dawki są wskazane przy ziołach wzmacniających na przykład pokrzywie czy siemieniu lnianym. Zioła zażywa się nadal bardzo często w postaci naparu. Drobno pocięte przygotowuje się w sposób identyczny jak domową herbatę. W przypadku korzeni, kory czy nasion można stosować odwar – zagotować wodę wraz z częściami ziół w proporcjach łyżka na szklankę wody. Tak przygotowany napar i odwar pić należy dwa razy dziennie rano i wieczorem.

http://www.delite.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ