Jak prestiżowo serwować ciasta i desery?

0
1871

Urządzasz wykwintne przyjęcie dla swojej rodziny lub przyjaciół? Z pewnością nie może na nim zabraknąć deseru, to pozycja obowiązkowa! Eleganckie podanie ciasta może wydawać się trudne, jednak wbrew pozorom nie potrzebujesz wiele, by prestiżowo zaserwować słodkości. Czego potrzebujesz, aby zrobić to idealnie? Zaraz się o tym dowiesz!

Patery wracają do łask

Eleganckie serwowanie wszelkich ciast nie może odbyć się bez efektownej patery. Podane na niej słodkości będą się na niej apetycznie prezentować, a gdy postanowisz przenieść je w inne miejsce, to zrobisz bez trudu. Najlepszym wyborem będzie patera, która idealnie komponuje się z twoją zastawą stołową lub serwisem kawowym, ale też współgra ze stylem wnętrza.

Jeśli nie potrzebujesz dużej patery to najlepiej wybrać jednopiętrową, która będzie praktyczna i z pewnością dobrze sprawdzi się podczas każdego przyjęcia. Chcesz zaimponować gościom? Wybierz paterę dwu lub trzypoziomową, a goście z pewnością będą pod wrażeniem. Nie zapomnij o pokrywie, najlepiej szklanej, by uchronić ciasto przed wyschnięciem lub owadami. Bogactwo rodzajów pater pozwoli wybrać ci tę idealną. Godna uwagi jest również łopatka do ciasta, którą kroisz i nakładasz ciasto. Możemy oczywiście zrobić to nożem, jednak nie będzie to estetyczne rozwiązanie, więc lepiej zaopatrzyć się w łopatki z lekko zaostrzonym brzegiem lub zestaw do serwowania, składający się z noża i łopatki.

Obowiązkowe talerze na stół

Nie bez znaczenia jest rozmiar talerza, na którym serwujesz torty czy ciasta. Nie istnieje bowiem jedno naczynie do deserów, dlatego stosuj odpowiednio dobrane talerzyki deserowe czy miski do typu ciasta. Podczas uroczystości, na której podaje się tort na stół należy postawić szerokie i płytkie talerze, które pomieszczą spory kawałek wypieku. Nie zapomnij, by poza widelcem do tego ciasta dodać również łyżkę, a nóż do krojenia nie powinien znaleźć się po prawej lub lewej stronie talerza. Tradycyjne ciasta i wypieki można podawać na standardowych talerzykach deserowych o maksymalnej średnicy 20 cm, tu obowiązuje zasada, że im mniejszy kawałek ciasto tym mniejszy powinien być talerzyk do serwowania. Obok talerzyka powinien znaleźć się widelec, jeśli jednak ciasto jest twarde to tym bardziej o nim nie zapomnij.

Czy deser można serwować w szklankach?

Na letnie przyjęcia najczęściej wybiera się lody, które są ulubioną pozycją wszystkich gości, oraz schłodzone musy. W zależności od porcji warto sięgnąć po szklankę, miseczkę lub kielich o nietypowym kształcie. Tu również przypominamy o prawidłowym dobrze sztućców w zależności od tego czy naczynie jest głębokie. Tradycyjna łyżeczka do herbaty może okazać się niewystarczająca, dlatego należy pamiętać o wydłużonej łyżeczce do lodów.

Tak niewiele trzeba, by uczynić serwowanie ciasta wyjątkową czynnością. Wszelkie talerzyki, patery czy miseczki i kielichy będą nie tylko praktyczne podczas podawania słodkości, ale będą także cieszyć oko, a jedzenie z nich okaże się być wyjątkową przyjemnością.

[Głosów:2    Średnia:3/5]