Co kobieta może i powinna jeść w ciąży? Zdrowa dieta dla ciężarnych

Zdrowe i zbilansowane posiłki, które są odpowiednio dopasowane do indywidualnego trybu życia pozwalają prawidłowo się rozwijać, cieszyć się dobrą formą i świetnym samopoczuciem, każdego dnia. Tym bardziej ważne jest zadbanie o prawidłową dietę w ciąży, ponieważ ma ona bezpośredni wpływ nie tylko na przyszłą mamę, ale również na maleństwo, które w sobie nosi. Warto więc sprawdzić, co można bez obaw jeść, a czego lepiej unikać w ciąży, aby być zdrową i jednocześnie nie zaszkodzić swojemu dziecku.

Dieta w ciąży

Prawidłowa dieta w ciąży to podstawa dla zachowania zdrowia przyszłej mamy i jej dziecka, ponieważ oboje muszą czerpać jak najwięcej korzyści ze składników odżywczych. W związku z tym, konieczne jest zadbanie o prawidłowe posiłki. W tym wyjątkowym dla kobiety czasie ważne jest też unikanie pewnych pokarmów, które przed ciążą mogła spożywać bez żadnych konsekwencji, a które obecnie mogą być szkodliwe dla rozwoju dziecka.

Oprócz jakości jedzenia, ogromne znaczenie ma także ilość. Błędne jest przekonanie, zgodnie z którym uważa się, że kobieta w ciąży może jeść tyle, ile chce. W rzeczywistości, takie przysłowiowe „jedzenie za dwoje” może skończyć się cukrzycą ciążową lub innymi konsekwencjami, które mogą być niebezpieczne dla kobiety i jej dziecka. Należy jest rozsądnie i z umiarem, choć nie oznacza to, że trzeba lekceważyć wszystkie ciążowe zachcianki.

Produkty wskazane dla kobiet w ciąży

Spośród wielu produktów spożywczych, które ciężarne mogą jeść, istnieje pewna grupa pokarmów, które są szczególnie wskazane:

  • warzywa – dzienna porcja świeżych warzyw powinna wynosić ponad 0,5 kilograma. Warto je dokładać do każdego posiłku. Mogą być spożywane na surowo lub gotowane na parze,
  • owoce – dla ciężarnych szczególnie cenne są te, które zawierają witaminę C. Każdego dnia kobieta powinna zjadać porcję ważącą około 350 gramów,
  • jajka – zawierają cenne białko, ale ze względu na zawartość cholesterolu, kobieta w ciąży powinna ograniczyć się do jednego jajka dziennie,
  • produkty zbożowe – dieta ciężarnej powinna obfitować w pełnoziarniste produkty takie, jak chleb, kasze, makarony, ryże itp. Są cenne ze względu na dużą zawartość błonnika, białka i witamin z grupy B,
  • ryby i owoce morza – są bardzo ważne dla dziecka, ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3, są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój mózgu,
  • mięso – kobiety w ciąży nie powinny go unikać, ponieważ jest źródłem białka i łatwo przyswajalnego żelaza, ale powinny wybierać tylko chude mięso,
  • mleko, kefiry, jogurty – są niezastąpionym źródłem wapnia, które odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów, dlatego kobiety w ciąży powinny każdego dnia wypijać kilka szklanek mleka, kefiru lub innego produktu pochodzenia mlecznego,
  • tłuszcze roślinne – ale tylko te najlepszej jakości, np. oliwa z oliwek, są zdrowe, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na rozwój dziecka, a także ułatwiają przyswajanie przez organizm wielu witamin, dlatego warto dodawać zdrowe tłuszcze roślinne do sałatek i surówek,
  • woda – w ciąży należy wypijać jej nieco więcej, nawet 3 litry dziennie, ponieważ dziecko w brzuchu mamy rozwija się w środowisku wodnym, dlatego konieczne jest zagwarantowanie odpowiedniej ilości płynu owodniowego.

Więcej informacji na temat zdrowego odżywiania w ciąży znajduje się na: http://www.osesek.pl/ciaza-i-porod/dieta-ciezarnej/826-dieta-w-ciazy-co-jesc.html.

Czarna lista, czyli produkty zabronione w ciąży

Oprócz składników szczególnie polecanych do spożycia kobietom w ciąży, istnieją pewne produkty zakazane. Niektóre z nich są oczywiste, jak alkohol, ale ciężarne powinny także unikać:

  • kofeiny,
  • surowych jajek,
  • surowego mięsa, ryb i owoców morza,
  • wędzonych ryb,
  • wątróbki,
  • napojów, które są gazowe i sztucznie barwione,
  • niepasteryzowanego mleka i zrobionych z niego produktów (sery pleśniowe),
  • dań typu instant,
  • konserw,
  • fast-foodów,
  • pikantnych i smażonych potraw.

Dostosowanie się do powyższych wskazówek żywieniowych wpłynie pozytywnie na rozwój dziecka, ale też na zdrowie i samopoczucie przyszłej mamy. Nie można zapominać również o właściwej diecie już po upłynięciu dziewięciu miesięcy ciąży, szczególnie, jeśli kobieta karmi piersią lub jest znacznie osłabiona po porodzie. Prawidłowe odżywienie w tym czasie to gwarancja zdrowego pokarmu podawanego maluszkowi oraz szansa na szybkie odzyskanie sił i energii.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ